Photo Imagine

Ett globalt fenomen

Posted in Fåglar, Foto, Photography, Tankar by photoimagine on januari 5, 2011

Det rapporteras om döda fiskar och döda fåglar utan någon förklarlig anledning. ”Fåglar är känsliga för störningar”, säger ornitologen angående plötslig fågeldöd i Falköping.

Förmodligen är djuren känsligare än vi människor, vilket kan bero på att vi har blivit något avtrubbade och/eller bättre anpassat oss till den pågående och tilltagande obalansen i miljö och klimat på planeten vi bor på.

Orsaken till varför fiskar och fåglar dör kanske vi får förklaringar till så småningom, men frågan kommer ändå att kvarstå om vi kommer att kunna göra något åt problemet som förorsakar fågel och fiskdöden.

Vi har en tendens att oftast söka förklaringar till både de små och stora problemen utanför oss själva. Det må så vara, men kanske att vi till sist finner oss nödgade att finna svaren på världens problem inom oss själva.

”Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara oss lika; och må de råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himmelen…” (1 Mosebok)

Att råda över – att ta hand om och se till att de också får ha sin rättmätiga plats i tillvaron – om det så är under havets yta eller under himmelens fäste. Om vi blickar ut och ser hur världen ser ut idag bör vi nog vara ödmjuka och inse att vi kan förvalta den på ett bättre sätt. Vi har sedan länge glömt att det var vi som gavs ansvaret att råda över allt levande på denna jord.

Oavsett vad forskare och experter kommer fram till så kan inte problemet isoleras enbart till klimat eller miljö. Problemet är av andlig art – hos människan själv – vilket påverkar både djur och natur.

Också det ett globalt fenomen 2011.

Eller vad säger du, Svartmesen

DN SvD

Omvärldsanalys

(Texten ovanför Svartmesen är hämtad från Hosea bok i Gamla Testamentet)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: