Photo Imagine

Lide grann från ovan

Posted in Svartvitt by photoimagine on september 22, 2010

Tyvärr Mona Sahlin, du kommer inte att klara den här utmaningen som gjorde dig lite smått berusad – maktens sötma som du fick smutta på när du valdes till partiledare den där dagen har blivit en bitter verklighet – vägen mot en statsministerpost har blivit allt taggigare och snårigare…

Mona Sahlin, väljarnas dom kommer att bli hård…

Ovanstående skrev jag i oktober 2008 på en annan blogg och vad vi kan se idag så stämmer det ganska väl. Vid den tiden för två år sedan och två år efter valförlusten 2006 satt man fortfarande i krismöte. Nu sitter socialdemokraterna där igen – nu med en kriskommission – likna häpna och förvånade över att man inte ens av tradition kan få tillräckligt med sympatier för att återta regeringsmakten. Huruvida socialdemokraternas partistyrelse kommer att genomgå Kognitiv beteendeterapi som har med tankeverksamhetens orsak och verkan att göra vet inte jag, men för att inte trassla till det för mycket kan man göra det enkelt för sig och söka förstå grunderna i KBT – Komma på Bättre Tankar.

Nu är det på riktigt…

upprepade Mona Sahlin minst sju gånger när hon insåg förlusten på valnatten och tillade att, det är nu det riktiga arbetet börjar. Hmm…

När det stod klart att Sverigedemokraterna skulle komma över den magiska 4-procentspärren och erhålla tillräckligt med röster för att komma in i riksdagen, utlöste det ett kortvarigt chocktillstånd – kortvarigt, eftersom det inte var helt oväntat. Reaktionerna som normalt följer en chock ventilerades redan innan, genom framför allt vänstermobbens ständiga störande av SD:s torgmöten och medias smutskastning genom krönikor och artiklar enbart i syfte att misskreditera Sverigedemokraterna. Valsedeln i rännstenen på Expressens förstasida före valdagen var väl det som starkast fastnade på hornhinnan.

Politikerna på alla nivåer med Reinfeldt i spetsen, gjorde allt för att visa kalla handen och bedyrade att man aldrig någonsin skulle inleda något samarbete med det demoniska partiet som stod utanför och knackade på dörren till riksdagen. Nej, dom ska stå ute i kylan och har inget tillträde till våra kamrar, menade man.

När tusentals samlades runt om i landet för att gråta, värma varandra och visa sin avsky mot det som händer, så är det en normal reaktion också i chocken. Ett behov av att komma tillsammans, sörja och trösta varandra med det mediala etablissemanget som regissör som till exempel manifestationen på plattan i Stockholm med flera platser i landet.

Nu har både chocken och reaktionerna börjat lägga sig. I processen som följer ett trauma så är nästa fas bearbetningen av det som utlöste chocken. Hur det hanteras i tid och rum är individuellt, men i den aktuella omvälvande händelsen så får man nog anse att den bearbetningen är av kollektiv art eftersom media har varit vägvisare av både åsikter och reaktioner eller med andra ord stått för dramaturgin.

Att förlora någon, en personlig förlust eller ett trauma som förorsakar stor sorg innebär oftast en långvarig och smärtsam process som sätter sina spår under lång tid. Bara för att göra en jämförelse så tror jag att detta trauma som det var för en del att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen inte kommer att vara en långvarig sorgeprocess, utan kommer så småningom att följas av nyorienteringen, acceptera och vänja sig vid att det från och med nu finns åtta riksdagspartier i stället för sju.

Nyorienteringen för Sverigedemokraternas riksdagsledamöter har redan börjat, genom att de idag spatserade in till en för dem ny och främmande plattform och miljö bland blivande kollegor tillhörande partier i de båda blocken.

Nu har dom skyfflat in en hög skåningar i riksdagen,

var det någon som skrev på nätet. Vilket vokabulär man än använder sig av så är det bara att gilla läget och respektera demokratins spelregler, oavsett vilka politiska åsikter eller uppfattningar man har. Skåningar är inte att förakta – inte heller norrlänningar, värmlänningar eller nollåttor…

…kom opp å ta en liten titt med mig, jag är ganska säker på att ni skäms en smula då, när ni ser vår gamla jord så här från ovan,

sjunger den glade och goe spelmannen från Skåne som hade bott vid en landsväg i hela sitt liv.

_

Det är på riktigt.

SvD DN DN

~~~~~~

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. 3pa2 said, on september 23, 2010 at 7:36

  Underbar blogg som återspeglar en hel del av mina tankar. Du satte det på pränt. Tack

 2. Jenny said, on september 24, 2010 at 12:03

  Oj, Edvard var det inte i går man hörde. Kloka tankar.

 3. Znogge said, on september 24, 2010 at 19:18

  Skåningar ska man aldrig underskatta vare sig det gäller politik eller något annat 😉

  Trevlig helg!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: