Photo Imagine

Sverige

Posted in Alliansen, Foto, Photography, Politik, Sverigedemokraterna by photoimagine on september 4, 2010

_

I vårt Nordiska grannland Danmark är debattklimatet ett annat än i Sverige. I danska DR 2 och programmet Debatten var SD:s partiledare Jimmie Åkesson inbjuden i torsdags att under de första tio minuterna presentera och debattera politiken. Danska politiker och media bevakar den svenska valrörelsen där man uppmärksammar och kritiserar Sveriges tveksamma demokrati.

Nu har även den engelskspråkiga ryska TV-kanalen Russia Today uppmärksammat den svenska censuren.

Demokratur är ett missnöjesbegrepp där de moderna västerländska demokratierna kritiseras för bristande maktfördelning där det efterfrågas lagar och mer skydd mot majoritetens förtryck.

Begreppet är skapat av den franske sociologen Gerard Mermet, och betecknar ett samhälle som till ytan är, dvs nominellt, en demokrati, men som i praktiken saknar en reell och vidare omfattande yttrandefrihet, som saknar en möjlighet för dissiderande politiska grupper att föra sin talan på lika villkor, som saknar ett fullt ut rättssäkert rättsväsende (där lagar och regler tillämpas och appliceras olika beroende på vilket politiskt läger man tillhör), där man riskerar att bli av med sitt jobb för sina åsikters skull, där man som dissident / dissiderande grupp riskerar att bli utsatt för politiskt våld av politiska motståndare (och där staten ser mellan fingrarna med detta). Ytterligare ett kännetecken för en demokratur är när lagarna som finns inte efterlevs (av staten själv).

Dock skall tilläggas att det i definitionen för demokratur finns med det faktum att majoriteten av människorna i detta samhällstillstånd, själva inte uppfattar att de lever i en demokratur.

”I en demokratur (notera ordet noggrant) råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps.”

Sverige – det politiska och mediala etablissemanget – uppfyller allt mer kriterierna för en demokratur.

Alla uppfattar det inte så, men det ligger i demokraturens natur…

Skendemokrati

Bilden är från Sveriges nationaldag den 6 juni 2009 i Stockholm och VM-kvalet i fotboll där vi inte fick någon hjälp av Danmark.

Vi förlorade, men det verkar ändå som danskarna är våra supporters och intresserar sig för Sverige och svenskarnas framtida öde.

Skål!

SvD

Newsmill (länkningen av bloggposten till Newsmill godkändes ej)

Det var just detta fenomen inlägget handlade om.

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jenny said, on september 4, 2010 at 21:39

  Jag nickar instämmande. Jag är less på det här valet, debatten är dålig och missvisande och har så varit från första stund.

 2. photoimagine said, on september 5, 2010 at 14:52

  Jenny,

  bra att även du uppmärksammar detta!

 3. Christian R. Conrad said, on september 23, 2010 at 23:25

  Nej, svenska WikiPedia tycks ha fel där: På tyska WP-sidan står om hur uttrycket ”Demokratur” användes i Tyskland redan på tidigt sextiotal. Då var Mermet av allt att döma alltför ung för att ha kunnat hinna skapa det.

  Se mitt inlägg på diskussionssidan: http://sv.wikipedia.org/wiki/Diskussion:Demokratur


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: