Photo Imagine

Avskaffa Sverige

Posted in Politik, Sverige, Tankar by photoimagine on februari 6, 2010

skrev Birgitta Ohlsson – Sveriges blivande EU-minister – i en artikel i Expressen på nationaldagen den 6 juni 2001. Om hennes vision fortfarande gäller vet jag inte, men det är inte uteslutet att den blågula flaggan får halas för gott och att den heller inte tillåts som avatar för bloggen. Den kan ju väcka anstöt…

Här nedan kan ni i alla fall läsa vad Birgitta Ohlsson skriver:

Avskaffa Sverige!

Blågula fanor, rojalistiskt fjäskeri och fosterländsk glädjeyra. I dag på den svenska nationaldagen förväntas vi som goda medborgare att uppmärksamma vår nation. De mest entusiastiska vallfärdar till hembygdsgårdar, sjunger nationalsången och firar som om det vore en nära släkting som fyllde 50. Men vad firas egentligen? Demokrati och öppenhet som präglar denna del av världen? Ingalunda. Snarare ser vi en automatpatriotism och konservativt vurmande av nationalstaten. Trots att slumpen avgör var en människa föds, att nationalstaten sällan är den perfekta beslutsnivån och att världen blir mer globaliserad håller mänskligheten krampaktigt fast i nationen. Fenomenet har avigsidor. ”Nationalism är en barnsjukdomen, mänsklighetens mässling”, yttrade Albert Einstein 1924. Einstein var övertygad världsfederalist, en idé från antiken som förklarar att människor är medlemmar av en universell gemenskap.

Det är dags för oss som kallar oss för världsmedborgare att damma av världsfederalismen som vision för en mer rättfärdig värld genom att sträva efter en global union med federalistiskt statsskick. Varje land ska avstå delar av sin nationella suveränitet. Genom en global rättsordning kan mellanfolkliga konflikter lösas fredligt. En världslag ska stiftas av ett demokratiskt valt världsparlament och hävdas genom världspolis. Fredstanken är central inom världsfederalismen likaså tron på internationell rätt och vårt gemensamma ansvar för att mänskliga rättigheter tillgodoses överallt.

Albert Einsteins liknelse mellan nationalism och barnsjukdomar är träffande. De är bägge svåra att kurera. Vi kan vara oense om vilka medel som ska användas i kampen. Men vi vet att i bägge fallen väntar något friskare i slutändan. Världsfederation är inte en utopi – utan ett mål för praktisk politik. Kanske är jag en naiv världsförbättrare. Men den politiker som inte vågar tro på visioner, så även avlägsna sådana borde istället syssla med rörmokeri.

Birgitta Ohlsson,
förbundsordförande Liberala Ungdomsförbundet (LUF)

___________________________________________

Studenter förbjuds blogga politik och religion…

Du gamla du fria, vart är du på väg…?

12 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. madonnan said, on februari 7, 2010 at 8:20

  Det är klart att vi måste bevara vårt svenska kulturarv också…samtidigt som vi är öppna och välvilliga för annat. Precis som de flesta av oss är/varit.

  Den svenska flaggan ä r ju Sverige, likväl som alla andra länder har sina vackra flaggor. Och Imagine har en fin flagga – behåll den:)

  Och ha en trevlig söndag!

 2. Antonia said, on februari 7, 2010 at 10:25

  Ja, det är ju bra. Inte för att jag håller med. Men i åratal har jag sagt att för att någonting ska vara framgångsrik ska man i första hand förbjuda det. Då blir lockelsen stor.
  Svenskarna firar knappt sin nationaldag, samtidigt är dem avundsjuka på norrmännen för deras uppslutning.

  Men om det kommer flera såna här förslag kommer folkets nationalkänsla vakna.

  Jag är invandrare. Har aldrig störts av varken nationalsången eller svenska flaggan. Ser som en naturlig del av landet och dess historia.

 3. Munin said, on februari 8, 2010 at 8:42

  Den där Birgitta Ohlsson yrar i nattmössan. Att avskaffa nationaldagen och hålla på att pladdra om att svenska flaggan väcker anstöt är löjligt. Snacka om att slita bort en del av ett lands identitet genom detta.

 4. Jenny said, on februari 8, 2010 at 21:34

  Stolligheter utan dess like. Man kan väl både vara stolt över vårt land och vara glad medborgare med nysvenskarna? Sååå svårt är det inte att ha ett öppet sinne och ändå har kvar sina traditioner. De som kommer hit har ju kvar sina traditioner.

 5. Kerstin Kullander said, on februari 14, 2010 at 23:46

  Det är definitivt Birgitta Ohlsson vi inte behöver i Sverige!!! Var rädd om traditionerna!!!

 6. Roulette Strategy said, on februari 22, 2010 at 6:18

  Bra idé, men kommer det här att fungera i det långa loppet?

 7. Nidhögg said, on april 28, 2010 at 3:05

  Om Sverige avskaffas….vart skall då alla stackars mördare, våldtäktsmän och terrorister ta vägen??

 8. Ulf.O said, on juni 7, 2010 at 12:18

  Bäste Brigitta Ohlsson.
  Jag skall inte bli långrandig, men Du har glömt, eller ens bemödat Dig all läsa vår historia i nutid, som klart talar om att vi definitivt skall vara stolta över vår fana.
  Men Du är ett praktexempel på en cynism som genomsyrar våra politiker, ty dom tror dom tillhör den utvalda eliten.
  Inget kan vara mer fel, ty våra politiker är ju folkvalda, men det har dom glömt för länge sedan.
  Men Du kanske hör den senlidne Anna Lind:s röst, när hon utan att blinka föreslog att vi skulle avskaffa allmänna val, ty det var i alla fall dom själva, som hon uttryckte sig, som visste bäst för Sveriges väl och ve. Allmänna val tog bara upp en massa onödig tid, som man ( läs politikerna ) kunde använda till annat.
  Kommentar överflödig.
  Men låt mig också påminna Dig att Du faktiskt representerar en nation som har varit suverän, sen hedenhös dagar, så varför i fridens namn skall vi nu i ett huj, släppa denna suveränitet.
  Men Du glömmer givetvis att nämna det som det verkligen gäller, oss och EU, nämligen vilken part som skall trycka våra sedlar, med löpande ränta givetvis, till sedeltryckaren.
  Ge oss den förklaringen, jag skall det inte, ty när man väl vet hur simpelt denna plundring av våra nationers tillgångar länsas, så blir man minst sagt upprorisk.
  Ulf.O

 9. prototokos said, on november 21, 2010 at 12:17

  Helt galet. Världen är upp och ner.

 10. […] som ska råda i Ohlssons ”demokratiskt valda världsparlament” (hela artikeln återgiven tex här) och hur hon ska få med alla på genuståget i en demokratisk värld där medborgarna sätter […]

 11. Magnus af Berg said, on juni 2, 2017 at 14:00

  Kalergi planen

 12. Lars G said, on december 14, 2019 at 8:03

  Ta av henne medborgarskapet!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: