Photo Imagine

Vem döljer sig

Posted in Bilder, Foto, Fotografi, Gatufoto, Niqab, Politik, Svartvitt, Tankar by photoimagine on oktober 16, 2009

 

Iakttagen

 

bakom kameran, kanske den här beslöjade kvinnan tänker. Precis i fotoögonblicket vrider hon sitt huvud mot mig och jag tar bilden – några år sedan nu – men idag är den i högsta grad aktuell med tanke på debatten som förs i media, på bloggar, arbetsplatser, hemmavid och i princip överallt som jag uppfattat det.

Vem som döljer sig bakom denna niqab har jag ingen aning om, lika lite som kvinnan på bilden vet vem som döljer sig bakom kameran. Att bära niqab eller burka i Sverige är tillåtet, att fotografera en muslimsk kvinna är också tillåtet i Sverige.

Det finns dock regler och koder för hur jag bör använda kameran, var jag fotograferar och vad jag publicerar. Det brukar sällan bli problem om man använder gott omdöme, hänsyn och lite sunt förnuft. Hur som helst så måste jag ta ansvar för den frihet och de rättigheter jag har, men samtidigt måste jag inse mina skyldigheter i förhållande till min omgivning.

Så fungerar det i ett fritt samhälle och på det sättet har vi byggt upp det här landet, så för de flesta av oss är det naturligt och inte så problematiskt.

På arbetsplatser och skolor ställs vissa krav på klädsel som för de flesta är självklart, men just nu har frågan återigen väckts med anledning av en motion som lagts av två riksdagsledamöter om hur man ska förhålla sig till niqab eller burka – om det är lämpligt att tex i möten med barn dölja ansiktet, som är en del av kommunikationen människor emellan.

”Debatt” igår kväll diskuterades frågan och där säger en slöjbärande kvinna till programledaren angående hennes eventuella problem att närma sig någon på en arbetsplats som täckt sitt ansikte ”…det är du som upplever det, det är du som inte har integrerats, det är du som behöver lära dig”.

Kanske det – men hur som helst så framträder ett allt större problem i samhället som har med kulturskillnader att göra. Läs gärna denna artikel på Newsmill och flera andra som belyser detta känsliga ämne.

Politiker – kommer ni att gömma era ansikten…

 ______________

Annonser

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. kerstin said, on oktober 16, 2009 at 21:05

  Ja problemen har tyvärr blivit alltför stora och ämnet är som du säger väldigt känsligt. Vågar ändå säga att jag tycker att slöjan ytterligare delar oss i vi och dem, fast man inte vill det.

 2. photoimagine said, on oktober 17, 2009 at 12:54

  Kerstin, det ligger något i det du säger.

 3. Znogge said, on oktober 18, 2009 at 10:59

  Jag har personligen otroligt svårt för att förstå att man bär burka. Men självklart accepterar jag andras val.

  Minns ett besök på Dueodde på Bornholm. Trettio grader i skuggan och ännu varmare i solen. I vattnet badade och stojade männen och barnen men kvar på stranden stod två unga kvinnor i burka.

 4. photoimagine said, on oktober 19, 2009 at 0:43

  Ja, det ter sig för oss något märkligt, Znogge.

 5. Antonia said, on oktober 20, 2009 at 16:45

  Slutsatsen är att man alltid ska anpassa sig efter muslimska seder var man än är. Tillbaka till medeltiden med andra ord.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: