Photo Imagine

Det årliga besöket hos Bilprovningen

Posted in Bilder, Bilprovning, Foto, Fotografi, Livet, Tankar by photoimagine on oktober 13, 2009

IMG_8127x

är oftast en angenäm upplevelse.

Den blå skylten med den vita texten uppmanar till att:

1. Anmäla sin ankomst genom att knappa in bilens registreringsnummer.

2. Att sitta ned i bilen och vänta.

3. När registreringsnumret visas på displayen öppnas en av portarna och du är välkommen att köra in i den alltid välstädade –  nästan kliniskt rena ”verkstadslokalen” eller ”undersökningsrummet” där allt har sin bestämda ordning och plats.

En leende besiktningsman är helt förberedd på att du kommer – du är väntad – och vinkar därför in dig med mjuka och fina armrörelser – låter dig förstå att du ska köra rakt emot honom och med en lika vänlig och avslutande gest med en liten nickning, visar han att det är dags att stanna bilen.

Så kliver du ur bilen och mannen i den rena overallen hälsar dig muntligen välkommen och tillägger – visar med ännu en gest – att det finns kaffe eller choklad i automaten en liten bit bort, om du så önskar.

Du blir också erbjuden att följa med under resans gång då allt i och utanför bilen ska kontrolleras, men jag överlåter hela resan till honom och blir istället sittandes i samspråk med en taxichaufför som kört in sin Mercedes som gått trettiotusen mil – på två år. Det var värst!

”Då var det klart…!

Lika plötsligt som leende kommer han in efter att ha avslutat kontrollen med att köra ett varv runt Bilprovningens byggnad – lämnar fram besiktningsprotokollet med underskrift och allt.

IMG_5186x

Helst vill man ju inte ha någon anmärkning eller ombesiktning, och körförbud är ju inte till att tänka på. Med ungefär samma tillfredsställande känsla som om man varit hos tandläkaren utan att behöva laga eller behandla, kan man rulla vidare på vägarna – förvissad om att Bilprovningen är till för att höja och förbättra säkerheten i trafiken.

Måste säga att Bilprovningens personal är duktiga på att ta hand om både bilar – och människor.

Det var en angenäm upplevelse – även denna gång.

 

 ________________

Annonser

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Munin said, on oktober 16, 2009 at 12:31

  Sköt att det gick snabbt och smärtfritt 😉 Man är glad så länge dom inte tar fram hammaren och börjar banka hål i balkarna under bilen.

 2. photoimagine said, on oktober 16, 2009 at 19:34

  Munin, ibland låter det lite oroväckande faktiskt!

 3. kerstin said, on oktober 16, 2009 at 21:08

  Grattis att den gick igenom även denna gång. Ha det gott/ Hälsar kerstin

 4. Skrivaren said, on oktober 22, 2009 at 0:23

  När en kompis till mig skulle besikta sin Chevrolet Impala 65’a, frågade besiktningsmannen inte så lite spydigt om min polare verkligen trodde på att den skulle klara av SBP’s granskning. Min kompis drog på svaret och sa att vore det inte för den något svaga parkeringsbromsen så skulle han inte vara rädd. Besiktningsmannen fick nog stånd när han hörde de orden. För är det något som hetsar upp en svensk bilprovare så är det svag handbroms. Min kompis hade bytt allt som hette bromsar; bromsband, trummor och vajrar och justerat ut bromsbanden till max. Bilprovaren hoppade in i kärran och körde upp den på rullarna. Kollade bromsarna fram och sedan kom turen till bakhjulen och parkeringsbromsen. Han sparkade ner parkeringsbromsspaken (det är så på gamla Chevor) och log lite hånfullt mot min kompis. Bakhjulen låste sig genast och bilen tog ett skutt rakt upp i luften och den ståndaktige bilprovaren blev liggande raklång i framsoffan. Något omtumlad kom han sedan ur bilen, som förövrigt gick igenom kontrollen utan anmärkning!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: