Photo Imagine

Hanteringen kring Tsunamibanden

Posted in Bilder, Foto, Livet, Politik, Tankar, Tsunamibanden by photoimagine on februari 28, 2009

 

img_8107x1

får mig att skriva ett tredje inlägg. Den här historien borde egentligen med hänsyn och respekt för alla varit uppklarad och avslutad för länge sedan. Men icke…

Inlägg ett –  inlägg två.

Alltså…

1) Sekretess i sjuttio år

2) Sekretess till 2011

3)  Nytt lagförslag från 2011 – ingen offentlig handling

4) Senaste förslaget – alla band kastas i papperskorgen för att förstöras

Den 13 oktober 2006 kallade statsministern till presskonferens för att informera att man hittat band från mejltrafiken som skulle kunna räta ut en del frågetecken och oklarheter kring hanteringen av katastrofen. Regeringen visste inte vid det tillfället vad som fanns på banden.

Det skulle man snart få veta och samtliga riksdagspartier slöt upp och ansåg det nödvändigt att banden inte skulle komma i offentlighetens ljus genom att sekretessbelägga – i sjuttio år. Nu ska dom förstöras…

Det som finns på banden har ingenting med rikets säkerhet att göra – jo, på ett sätt har det nog det, men inte på det sätt som man först tänker och som påstods vara orsaken till att sekretessbelägga; nämligen det som har med främmande makts insyn i beslutsprocessen osv att göra.

Nej, sanningen ligger nog närmast en massa pinsamheter och avslöjanden av privat karaktär i politikers och tjänstemäns mejlande på regeringskansliet under och kring tiden för katastrofen vilket skulle vara varken förvånande eller av intresse, men varför inte då lämna en förklaring eller dementi av eventuella spekulationer och påståenden som uppstår på grund av tystnaden och mörkläggningen så att det kan bli ett avslut.

Allt fler kräver nu att tsunamibanden ska bevaras eller offentliggöras.

img_8067x1

 De blågula banden – en angelägenhet…

Annonser

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Deercat said, on mars 2, 2009 at 16:35

  Det borde ju rimligen vara en självklarhet att OM det är något som ska upp på bordet så ska det bara det….Utan pardon…
  Men det gör ju inte katastrofen mindre smärtsam för de anhöriga…Å den berömda andra sidan…Den smärta som de anhöriga känner förändras säkerligen inte för att man får veta att en och annan politiker och tjänsteman betedde sig okänsligt…
  Den informationen kan vara bättre för oss andra som inbillas dagligen till att tro att våra politiker verkligen vill vårt bästa…Jag har med åren blivit så luttrad att jag är rädd att svaret är givet…De vill bara sitt eget bästa…
  😦

 2. madonnan said, on mars 4, 2009 at 23:32

  Det enda rätta är att de skulle ha offentliggjorts för ett bra tag sedan.

  Och jag tycker så oerhört synd om alla de anhöriga; en plåga som aldrig tar slut i och med all ovisshet.

  Ha det fint, Imagine!

 3. photoimagine said, on mars 6, 2009 at 12:09

  Deercat – det är märkligt att katastrofer och lidande alltid ska få politiska efterspel, vilket inte direkt lindrar smärtan för de som drabbas.
  Ha det bra!

  Madonnan – du har rätt i att öppenheten i det här fallet hade varit det enda rätta i stället för att lägga locket på. Vad jag mest reagerar över är hur illa, hänsynslöst och vårdslöst man hanterat frågan om de aktuella banden. Vi får se vad som händer…
  Trevlig helg!

 4. P. Persson said, on mars 12, 2009 at 14:20

  Offentlighetsprincipen är ett grundlagsskydd som man inte får förgripas sig på vilket nu har skett ! skandal

  Självklart ska informationen vara tillgänglig. varför ska man bar sekretessbelläga handlingar från just den dagen och låta den var ofentlig för andra dagar ?
  Pinsamhetn som skulle komma fram är möjligtvis hur man för första och enda gången släpper in personal på UD utan paserkort. Det är grovt tjänstefel att släppa in folk utan sektretess och inloggning etc.

  Men egentligen sköttes allt dåligt och aldeles försent. När Tsunamin nådde Indonesien där 200.000 personer drunknade hade det varit bättre för den sittande regeringen om de beordrad räddningsverket att skicka sitt redan fulltankade och fullastade plan dit. Bättre att någon hade fått hjälp än ingen alls. dessutom hade vår statsminister sett elendet på CNN så han kan ju inte säga att han iningenting vissste.
  Justinsieministern måste ha varit mycket närsynt för att missat alla löpsedlar på stan när hon gick ut och åt en god middag och såg en komedi på teatern på Annandagen.
  Hon hade kunnat ringt UD och get dem fria händer att hämta hem folk och skicka hjälp någonstans i världen.

  Under sådanna premmisser hadde det inte blivit så mycket bråk och skylla ifrån sig på varandra.

  Men människor skyller alltid i från sig de har de gjort i hela dess historia . De sa t.o.m. det är inte mitt fel det är ormens fe.

  Nu vill vi ha politiker som är ärliga och inte skyller i från sig hela tiden Sådana har ingenting att dölja och vill inte begå övergrepp på våra grundlagar.

  Offentlighetsprincipen är en grundlag som inte får överträdas eller förgripas sig på.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: